28 Şubat Dünya Sivil Savunma Günü kapsamında Biga Kent Konseyi Gençlik Meclisi olarak 28 Şubat 2013 tarihinde Kültür Sarayında Deprem Semineri düzenledik.
Biga’daki tüm liselerin sivil savunma kulüpleri, öğretmenler, basın mensupları ve Biga Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN katılım göstermiştir. Açılış konuşmasını yaptıktan sonra sözü Biga Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN aldı. “Dar gelirli insanların sosyal yapılarını iyileştirme adına gerçekten önemli projeler yapılıyor. Afet durumlarında alınacak tedbirler açısından yeterli bilgilere sahip değiliz. Bu proje bir milattır. Bu günden itibaren tedbirlere sivil toplum kuruluşlarından aldığımız bilgilerle başlayacağız. Yaşadığımız dünyada en önemli varlık insandır. Zaten hepimizin gayesi can güvenliğini korumaktır. Bu konularda ne yapılırsa kutsaldır. İtfaiyeciler boş oturuyorsa bu beni sevindiriyor. Çünkü çalışmıyorlarsa afet ya da yangın olmadığının göstergesidir. İnsanların canını kurtarmak için sevdalı insanlara ihtiyacımız vardır. Bunlar gönül fedaileridir” dedi.
AKUT Eğitmeni Yavuz BORAZAN ise sinevizyon ile katılımcılara sivil savunmada önem arz eden konular ve AKUT’ un kuruluşundan bugüne kurtardığı hayatlarla ilgili bilgiler verdi. AKUT’ un 1995 yılında kurulduğunu, 1999 Marmara depreminde 212 kişinin hayatını kurtardığını açıkladı. Deprem öncesi ve deprem sonrası alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler verdi. Binalardaki korunaklar ve deprem risklerini de katılımcılara anlattı.
17 Ağustos 1999 tarihinde Gölcük Depremini İstanbul’da yaşayanlardan birisi olarak deprem konusuna önem veriyordum. Depremden korkmak yerine bilinçlenmemiz gerekiyordu. Daha öncesinde Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde üniversite öğrencilerine yönelik GEA Depremle Birlikte Yaşam Eğitimi etkinliğini yapmıştım. Şimdi ise yereldeki lise öğrencilerine hitap etmek istedik.
Etkinlik öncesi Biga Kent Konseyi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile okullarda Deprem Bilinçlendirme Seminerleri verilmesi üzerine protokol imzalanması konusunda ön ayak olduğumuz için mutluyduk. Bilinçli ve depremden korkmayan bir kuşak olacaktı. Umudumuz il düzeyine kadar çıkarabilmekti.
Protokol sonrası 1-7 Mart Deprem Haftasında Deprem Bilinçlendirme Seminerleri verilen okulları şu şekildedir;
Dumlupınar İlköğretim (2, 3, 4, 5, ve 6. sınıflar)
Çiçeklidede Özel İdare Ortaokulu (5 seans halinde, 420 öğrenci ve 25 öğretmene verildi.)