Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) eski rektörü Prof. Dr. Ali AKDEMİR Hocamız sivil toplum kuruluşlarına ve öğrenci topluluklarına çok önem verdiğini duyuyorduk. Kendisiyle birlikte etkinliklerde görev alan öğrencilerin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de STK alanında üniversitelerde ders verilmesini sağlayan öncülerden biridir. ÇOMÜ’de her sene geleneksel olarak STK Kongresi düzenlenmektedir.
8. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından organize edilip 25-26 Ekim 2013 tarihlerinde Terzioğlu Kampüsü Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yeni Anayasa Süreci ve STK’ların Rolü tartışıldı. Habitat Derneğinin Ulusal Gençlik Parlamentosu (UGP) Yaz Kampı olmasına rağmen STK Kongresinde yer almak istedim. Okulumun son yılıydı ve bir daha katılma durumum olmayacağından kongreyi tercih etmem etkili olmuştu.
Kongre Eş Başkanı Yrd. Doç. Dr. İsmail SEKİ’ydi. Kendisi benle dalga geçerdi. Ekonometri Topluluğunun Eş Başkanı olduğum için o ne öyle diye takılırdı ama gel gelelim kendisi kongre eş başkanı olunca bu terimi okula siz soktunuz hiç böyle şeyler yoktu diye gülerdi.
Kongre Çanakkale Merkezde olacağından sabah erkenden etkinlik için organize ettiğimiz servislere gittik. Sabahın erken saatleriydi. Saat 06:30 ve hala güneş doğmamıştı. Takım elbiselerimizi giymiş katılımcıların yoklamasını alıp araçların kalkmasını bekliyorduk. İlçeden merkeze öğrenci götürüyorduk. Kimi hocalar yoklama kontrolü yapıyordu. Kimi öğrencilerde kongreye biraz girip daha sonra Çanakkale’yi gezerim havasında geliyorlardı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Biga’da olduğundan merkez kampüse pek yolumuz düşmüyordu. 4 senede toplasak belki üçüncü gelişimizdir. Geldiğimiz zaman ister istemez merkezin havası ve imkanları daha farklı olduğundan bazen moralimiz bozuluyordu.
Kongrede görevim Ak Parti Çanakkale Milletvekili İsmail KAŞDEMİR’e refakat etmekti. Bütün konuklar gelmişti ama İsmail Bey yoktu. Programa biraz gecikmeli gelmişti. Kendilerini karşıladığımızda ben sizi hatırlıyorum bir yerden dedi. Ankara’ya ziyaretinize gelmiştim dediğimde hatırlamıştı. Maşallah çok aktifsiniz ve her yerde karşıma çıkıyorsunuz. Böyle olmaya devam edin. Kendinize büyük iyilik yapıyorsunuz demişti. Programa doğru geçtik. Konuşmacılardan birisiydi.
Oturumlar devam ederken seyircilerden bir arkadaşım Milletvekillerine soru sordu fakat soruyu sorarken ağır konuştu. Tüm vekiller bizi aptal yerine koyuyor ama bizler aptal değiliz sizler kendinizi bir gözden geçirin diye eleştiriye başladı. Rektör Hocamız Sedat LAÇİNER sordu. İsmin nedir dedi. Bizimkisi de İbrahim hocam dedi. İbrahim dedi soyadın yok mu dedi. Hocam var ama söyleyemem dedi. Neden dedi hoca. Söylersem okulum bitmez çünkü not alıyorsunuz dedi. Salon gülmeye başladı. Konuşmacılarda gülmeye başladı. Sorduğu soruya vekiller ve akademisyenler cevaplarını verdi ama soru sorarken de bu kadar hakaret etmemesi gerektiği konusunda da tavsiye de bulunmuştu. İbrahim’in deli cesaretine hayran kalmıştık.
Oturum aralarında kahve arasında İsmail Bey’e eşlik ederken bir yandan sohbet ediyor ve diğer konuklarla tanışma fırsatı elde etmiştik. Rektör Hocamız gelip sohbete ortak oldu. Vekil İsmail Bey bizleri överek onura etmişti.
Vekili uğurladıktan sonra stantları ziyaret ediyorduk. O sırada daha önce Youtube’da denk gelmişti. Çanakkale Şehitliğinde rehberlik yapan bir adam vardı. Anlatımı baya bir etkilemişti. Hatta yanlış hatırlamıyorsam ATV’ye haberlere dahi çıkmıştı. Baktım o adam. Gittim tanışmaya. Emniyette Polismiş. İsmi Ali ÖZTAŞ. Aynı zamanda Çanakkale Savaşıyla ilgili rehberlik ve seminerler yapıyormuş. Çanakkale Savaşları benim için çok kıymetliydi. Konu tarihten açıldıkça sohbet baya derinleşti. İletişim bilgilerimizi alıp vedalaşmıştık.
Kongre bittikten sonra akşam İda Kale Resort Otel’de Gala Yemeği vardı. Kongreye katılan katılımcılar, konuşmacılar ve organizasyonda görev alan öğrencilerden oluşmaktaydı. Sabah erkenden başladığımız koşuşturmanın yorgunluğunu hissetmeye başlamıştık. Ekim ayı çok yoğun geçiyordu. Hırvatistan’a gittim geldim konferans yaptık. Ardından kongre hazırlığı ve dört gün sonra Gençlik Spor Bakanlığın Türkiye Akdeniz Barış Gemisi Projesine katılıp 10 gün yurtdışında Barış Elçisi olarak yer alacaktım. Her şey üst üste geliyordu ama mutluydum. Önemli olanda buydu.
“Yeni Anayasa Süreci ve STK’ların Rolü” başlığı altında düzenlenen kongrede yer alan konu başlıkları şöyledir:
Türkiye’de Yeni Anayasa Çalışmaları ve STK’lar
Devletin Karar Alma Mekanizmalarına Katılım ve STK’lar
Kaynakların Bölüşümü ve STK’lar
Yargısal Süreçlerde STK’lar
Çalışma Hayatında STK’ların Rolü
Katılımcı Demokrasi ve Yönetişim
İnsan Hakları, Demokrasi ve STK’lar
Demokrasi, Liberal Ekonomi ve STK’lar
Sosyal Sorumluluk ve STK’lar
Konuşmacılar:
Prof. Dr. Hamit PALABIYIK – Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı
Mustafa YARDIMCI – İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanı
Prof. Dr. Sedat LAÇİNER – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü
Mehmet DANİŞ – Ak Parti Çanakkale Milletvekili
İsmail KAŞDEMİR – Ak Parti Çanakkale Milletvekili
Ahmet ÇINAR – Çanakkale Valisi
Prof. Dr. Sacit ADALI – Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı
Gülay GÖKTÜRK – Gazeteci Yazar
Prof. Dr. Yusuf Şevki HAKYEMEZ – Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Prof. Dr. M. Akif ÇUKURÇAYIR – Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Prof. Dr. Mustafa KOÇAK – Okan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı
Prof. Dr. Ali AKYILDIZ – Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mahmut ARSLAN – Hak-İş Genel Başkanı
İsmail KONCUK – Kamu Sen Genel Başkanı
Ayhan OĞAN – Sivil Dayanışma Platformu Başkanı
Mehmet ÖZKAN – Biga Belediye Başkanı
Prof. Dr. Nazan YELKİKALAN – Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi