Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu (ÇSATT) Biga Şubesi olarak 22.11.2011 tarihinde genel üye toplantımızı yaptıktan sonra Biga’da hizmet veren Huzurevine ziyarette bulunduk.
Üniversiteli gençlerle birlikte karanfil ve kuru pastalarımızla büyüklerimizin, dedelerimizin, ninelerimizin ellerinden öperek onlarla keyifli ve duygulu anlar geçirdik. Hepsinin ayrı bir hayat hikayesi var. Kimi zaman üzüldük kimi zaman güldük. Bir an düşünmeye dalıyorsunuz. Bizler gelecekte bu yaşlara geldiğimizde nasıl olacağız? Ne gibi hastalıklarla yaşam mücadelesi vereceğiz diye. Halimize binlerce şükürler olsun.
Sohbetlere dalıp giderken hikayelerden aklıma kalanlar şu şekildedir. Teyzenin biri yaptığı resim çalışmalarını boyamalarını gösteriyordu. Amcamın biri ise her gün aynı rutin şeylerden şikayetçi olduğunu ziyaretimize gelmemizi istediğini söyledi. Yanındaki duran adama bu hep televizyon izliyor sohbet etmiyor diye sitem ediyordu… Halime Teyzem vardı en çok beni nedense o etkiledi. Bizlerden domates istemişti. Domatesi çok severmiş. Hayat hikayesi baya etkilemişti. Huzurevi yetkilileri istekleri çok fazla olacaktır ama siz dikkate almayın. Alacağınız gıdalar istenmeden yan etkilere sebep olabilir demişti.
Sadece öğrenciler değil bizler aynı zamanda Biga Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN ve Çanakkale Türk Kızılayı Çanakkale Şubesi Başkanı Mehmet SÖNMEZ’de katılım gösterdi.
Bu anlamlı ziyaretten sonra Huzurevi veya Çocuk Esirgeme Kurumu gibi yerlere aslında hepimizin düzenli olarak ziyaret etmesi gerekiyor. Bayramlarda, normal günlerde hal hatır sorup çıksak bile onları inanılmaz mutlu etmiş oluruz. Haydi şimdi bu yazıyı okuyan ya da paylaşanlar ilk işiniz bu hafta sonu ya da müsait bir zamanınızda bu kurumları ziyaret etmek için plan yapalım.
Huzurevinden sonra Biga Şehitliğine (Hamdi Bey Şehitliği) doğru yola çıktık. Çanakkale Savaşında cephede yaralanan askerleri Biga’da bulunan 1850 yataklı Harp Hastanesine sevk edilen ve ancak kurtarılamayarak şehit olan 173 askerimizin mezarları vardır. Belediye Başkanı Mehmet ÖZKAN’ın anlatımıyla bilgilenmiş olup kahraman şehitlerimiz için Fatiha Suresini okuyup ziyaretimizi tamamladık.
Şehitlik Anıtı 1916 senesinde Mehmet Sadık tarafından yaptırılmıştır. Aynı şehitlikte milli mücadelenin kahraman şehitleri Köprülü Hamdi Bey, Kani Bey ve erlerin mezarları bulunmaktadır.