Üniversite 1. sınıftayken fakültemizde öğrenci toplulukları tanıtım stantlarını açmışlardı. Hocalarımız ve üst sınıflardan tanıştığımız arkadaşların kimisi üye olmamız konusunda tavsiyelerde bulunuyordu. Diğer üniversitelere kıyasla en fazla öğrenci topluluğuna sahip üniversitelerden başında geliyorduk. Öncelikle İşletme bölümüne yakın toplulukları dinledim ve geçmiş etkinliklerini göz gezdirip başvurularımı yaptım. Sadece mesleki olarak değil hobilere göre de kulüpler vardı.
Tarih konusuna ilgili olduğumdan Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu (ÇSATT) Biga Şubesi dikkatimi çekmişti. Lise, İlkokul zamanlarımda arkadaşlarımdan hep duyardım. Okulları Çanakkale’ye Şehitliğe götürmüş. Hep istemiştim fırsat olmamıştı. Şimdi ise Biga’da olmama rağmen o topraklarda okuyorum. Hem Çanakkale Savaşı tarihini incelemek hem de şehitliğe gitmek istiyordum. Üyelik kaydımı yaptım.
Daha sonra hiç beklemediğim bir anda Ersan ABACI (ÇSATT Biga Başkanı) tarafından tam hatırlamıyorum ya Facebook ya da cep telefondan irtibata geçmişti. Samimi bir ses tonuyla kardeşim nasılsın? Çanakkale Şehitliğinde rehberlik yapmak ister misin? gibi sorular yönlendirdi. Bu teklife sevinmiştim fakat belli etmiyordum. Bu konuyu yüz yüze konuşarak anlatmasını istemiştim. Daha sağlıklı karar almak istemiştim. Gönüllülük kavramını bilmiyordum Ben rehberlik teklifini direk para kazanma yolu olarak düşünmüştüm. Evdekileri telefonla arayıp anlattığımda güzel sevindik adına deseler de dikkat et kim bunlar güvenilir mi vs. diye tembihlerde geliyordu.
Ersan ile buluştuk. Her şeyi anlattı. Ücreti çekinerek sordum. Ücretsiz olduğunu sadece ve yemeklerin karşılanabileceğini aktarmıştı. Hayal kırıklığı olsa da çevre edinmek, kendimi geliştirmek ve şehitlik gezisine katılmak için kabul ettim. Gönüllü olarak ilk etkinliğim olacaktı. Rehberlik için otobüs içi ve alanda anlatım yapmak adına ezberlemem için bilgi notlarını verdi. Daha sonra arkadaşlarımı da konuyu aktararak onları da dahil ettim.
19 Mart 2011 olarak planladığımız program Milli Parklar Çanakkale Şubesi tarafından 20 Mart’ta ertelenmiş olsa da etkinliğimizi yaptık. Hava o gün çok soğuktu. Hava kimi zaman yağışlıydı. Yerler hep çamur haldeydi. Heyecanlıydım ama ezberlediklerimi elimden geldiğince en iyi şekilde katılımcılara aktarıyordum. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi olduğundan o hafta programı yapmak istemiştik fakat hava soğuk olmasından ve çamurdan dolayı bir çok kişi olumsuz eleştiriler yapmaya başlamıştı. Daha güzel bir havada gelinebilir gibi. Topluluktaki arkadaşlarımda bu zorlu durumdan pek memnun değildi.
Rehberimiz Bahar ESMER güzel bir noktaya değinmişti. Hepiniz saatler geçtikçe hem üşüyor hem de zorlu şartlardan dolayı keyif alamıyorduk ama Ecdadımızı düşünelim. Bu çetin şartlarda havanın daha soğuk olduğu ve imkanların yetersiz olduğu durumda dünyanın en güçlü devletlerine karşı vatanına sahip çıkmak adına canı pahasına savaştı ve bize bu güzel memleketi emanet etti. Bizler torunları olarak daha iyi anlamalıyız ve daha çok çalışmalıyız. Bu etkinlik Çanakkale Şehitlik Gezisi değildir. Ülkemizde maalesef gerek belediyeler gerek özel tur şirketleri bu şekilde başlık geçiyor. Burası bir kabristan ve savaş alanı. Burayı lütfen Şehitlik Ziyareti olarak görelim. Memleketlerinize döndüğünüzde böyle bir etkinlik görürseniz lütfen ikaz ediniz Çanakkale Şehitlik Ziyareti olarak düzeltilsin diye aktardı. Beni çok etkilemişti. Ayrıca elimdeki notlara baktığımda menkıbeler, alan ve savaş bilgileri tüylerimi diken diken yapmıştı. O anda karar verdim. Ecdadım için Çanakkale Savaşında bildiğimiz bazı bilgilerin yanlış olduğunu öğrenince şaşırmıştım. Şaşırmakla kalmayıp gerçeğini öğrenip bildiklerimi etrafıma paylaşacaktım ve bu toplulukta daha çok emek vermek istiyordum.
Sadece bu etkinlikle kalmayıp lisans hayatım boyunca çok gez Çanakkale Şehitlik ziyaretinde bulundum ve bulunmaya devam edeceğim. Fotoğraflar sadece bu etkinliğe aittir.
Öyle güzel günlerdeki yine beni arasalar yine gel deseler gelirim. Ben o zamanlar yeni mezun bir öğretmenim, atanmamışım. Fakat aynı topluluktan arkadaşlarım ilk kez gelicekse tüm hava koşullarına rağmen o ziyaretler yapılmalıydı ve yapıldı.Dediğin gibi başlarda bende para kazanmak için rehberlik yapma fikrindeydim. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkının açtığı kursa katılıp Alan Klavuzu Sertifikamı daha yeni almıştım. Şu an atamam yapıldığı için sertifikam iptal oldu ve ben artık bu yoldan para kazanmak istemediğimi fark ederek belgemi yenilemek için talepte bulunmadım. İşin özü yıllar önce de dediğim gibi GÖNÜLLÜ olmakta. Şu an alanda rehberlik yapmıyorum,onun yerine sınıfımda her an rehberlik yapıyorum. Öğrencilerimle birlikte doğduğum toprakları ziyaret ederken hayretle değişen yüz ifadeleri ve aldıkları dersleri görmek bana yetiyor. Seninde içinde olduğun projeleri takip ediyorum ve takdir ediyorum, başarı her daim seninle olsun…