Habitat Derneği Ulusal Gençlik Parlamentosu’nun (UGP) başlattığı “Genç Dostu Adaylar & Genç Dostu Kentler” projesinde Çanakkale Koordinatörüydüm. Üniversitem ara yıl tatiline girdiğinde ailemin yanına geldim. Projeyi yaygınlaştırmak ve gençliğin sesini daha çok duyurmak adına bağlantıları olan arkadaşlar farklı şehirlerden de projeyi yürütebiliyordu.
Beylikdüzü’nde Belediye Başkan Adayları Ak Parti’den Yusuf UZUN, CHP’den Ekrem İMAMOĞLU vardı. Kısıtlı bir sürem vardı. Dönemin başkanı Yusuf UZUN’a ulaşmaya çalıştım fakat dönüş alamamıştım. Ekrem İMAMOĞLU’na Facebook’tan proje içeriği ile ilgili mesaj atmıştım. Yarım saat içinde telefonum çalmıştı. Ekrem Beyin danışmanları irtibata geçmişti. Attığım mesajı tesadüfen Ekrem Bey sosyal medya hesaplarını kontrol ederken mesajımı görüyor ve projeyi çok beğendiğini dile getirip imza töreni için 11 Şubat 2014 tarihinde saat 10:05’e organize edilmişti.
İmza töreni için Beylikdüzü Gençlik Merkezine gittim. Ağırlıklı olarak Beylikdüzü CHP Gençlik Kolları Üyeleri ve Siyasi Temsilciler vardı. Ekrem Bey merkeze geldiğinde enerjisi harikaydı. Herkesle selamlaşıp projenin detaylarıyla ilgili görüşmeye başladık. Habitat Derneğini ve Genç Dostu Adaylar & Genç Dostu Kentler projesinin amacını anlatıp tanıtım videomuzu izlettirdim. Projeye çok değerli sanatçılarda destek olmuşlardı.
Ekrem İMAMOĞLU İyi Niyet Sözleşmesinin maddelerini tek tek okuyup incelemişti. Daha sonra Beylikdüzü Gençlik Merkezi’nde düzenlenen imza töreninde konuşmasını yapıp sözleşmeyi imzalayarak konuşmasını yaptı. CHP Beylikdüzü Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu olarak İstanbul’u Genç Dostu Kent yapma taahhüdünü veren ilk ilçe belediye başkan adayı olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.
Beylikdüzü’nü ‘Genç Dostu Belediye’ yaparken en büyük katkıyı yine gençlerden alacağını diyen İmamoğlu, şöyle devam etti: “Beylikdüzü’nde seçmenlerimizin yüzde 26’sı 30 yaşın altında. İlk kez oy verecek gençlerin oranı yüzde 15’i buluyor. Gençler, kentimizde büyük sorunlar yaşıyorlar. İşsizlik oranları çok yüksek, sosyal, kültürel ve spor alanları yok denecek kadar az, bir tane bile üniversitemiz yok, ilçemizin büyümesine uygun eğitim yatırımları planlanmamış durumda. Bir araya gelebilecekleri, üretebilecekleri, eğlenebilecekleri mekanlar, meydanlar, caddeler yok. Ben onların ihtiyaçlarını biliyorum, çünkü onları dinliyorum, onlardan öğreniyorum. Serbestlik ve özgürlük gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarıyor. Gençleri yönetimin içine gerçekten katarak, onların taleplerini dikkate alarak ve onlarla üreterek genç dostu Beylikdüzü’nü yaratacağız diyerek sözlerini tamamladı.
Daha sonra İmza töreninde UGP Temsilcisi Kunter GÜLEÇ olarak konuşmaya başladım. Genç Dostu Adaylar & Genç Dostu Kentler kampanyasını 2013 yılı sonunda başlattık. Türkiye çapında yüzlerce adayla temasa geçtiğimizi ve bugüne kadar 68 adayın “Genç Dostu Kent” olma konusunda taahhütte bulunduğunu aktardım. İmamoğlu, taahhütte bulunan 69. belediye başkan adayı oldu. İstanbul’da il bazında ilk imzayı atan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa SARIGÜL, ilçelerde ilk imzayı atan ise CHP Beylikdüzü Belediye Başkan Adayı Ekrem İMAMOĞLU oldu. Ekrem Bey’e şahsım ve gençlik adına teşekkürlerimi iletiyorum.
Ayrıca gençlerin demokratikleşme süreçlerine katılımını bir gereklilik olarak gören tüm siyasi partilerin genç dostu bir kent oluşturma konusunda sorumluluk alması gerektiğini vurguladım. Türkiye’de ortalama yaş 29 ve nüfusun yüzde 26’sını 15-29 yaş arasındaki gençler oluşturuyor. 53 milyona yakın seçmenin 19 milyonu 30 yaşın altında. Buna rağmen 2 bin 950 seçilmiş belediye başkanının yalnızca 11 tanesi 25-30 yaş aralığında olduğunu hatırlattım. Gençler sadece seçimlerde bayrak asan, broşür dağıtan, oy kullanan değil yerelinde ve ulusalda siyasi ortamlarda da söz sahibi olmalıdır. Milletvekili, Belediye Başkanı, Meclis Üyesi, Muhtar vb. yer almalıdır diyerek noktaladım. Toplu fotoğraflardan sonra seçimde başarılar dileyerek vedalaştık. Gençlik Merkezinde İBB Başkan Adayı Mustafa SARIGÜL ilçeye geldiğinde duvara İmamoğlu ile birlikte imza atmışlar. Aynı zamanda benim de sözleşmemim burada atılması ayrıca bir öneme sahip oldu.
GENÇ DOSTU KENT NEDİR?
Genç Dostu Kentler, kentin sunduğu ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan kentte yaşayan gençlerin eşit biçimde yararlanabileceği kentlere deniliyor.
Bu kentlerde gençlerin;
- Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere,
- İstihdam olanaklarına,
- Kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere (ulaşım, konut, güvenlik, vb),
- Şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara,
- Yerel yönetimlerin planlama ve karar süreçlerine katılımı ve erişimi sağlanıyor.
- Genç kadınlar ve genç engelliler ile birlikte kentsel yaşamın tüm alanlarında eşit biçimde yer alıyorlar.
Ulusal Gençlik Parlamentosu (UGP), 2004’te TBMM’de düzenlenen törenle kuruldu. Bünyesindeki 159 üye kuruluşun, 48 tanesi illerde bulunan Gençlik Meclisi, 58’si gençlik alanında faaliyet gösteren STK, 53’ü Üniversite Öğrenci Topluluğu. 2006’da gençlerin karar alma mekanizmalarında yer almasını sağlamak amacıyla uygulanan “Seçilmek İstiyorum” kampanyası ile Anayasa değişikliği sağlandı ve seçilme yaşı 30’dan 25’e indirildi.
YEREL YÖNETİMLERDE GENÇLER (25-30 YAŞ) – 2009 Yerel Seçimleri
Toplam | Sayı | |
Belediye Başkanı | 2.950 | 11 |
İl Genel Meclisi Üyesi | 3.379 | 44 |
Belediye Meclisi Üyesi | 31.079 | 882 |
Türkiye çapında siyasi parti ayırt etmeksizin gerçekleştirdiğimiz kampanyamıza destek olup seçilmiş belediye başkanlarını ve kampanya hakkında oluşturulan raporları görüntüleme isterseniz aşağıdaki pdf dosyasını indirebilrsiniz.
Genç Dostu Adaylar Genç Dostu Kentler Kampanya Kitapçığı
Kampanya Videosu
Sosyal Medya Hesapları
@gencdostu
#gencdostu
#neredesin