MİMAR SİNAN’IN MEMLEKETİ KAYSERİ
Gezgin olmayı düşündüğüm zamanlarda kampanyalı biletleri incelerken ilk satın aldığım bilet Kayseri olmuştu. Mesai saatlerimi baz alıp uçuş saatlerine baktığımda Kayseri cazip gelmişti. Ardından Gaziantep, Adana derken birçok şehri gözlemleme fırsatım oldu. Kayseri’ye 2 günlük zaman ayırmıştım. Kayseri denildiğinde herkesin zihninde canlanan pastırma, sucuk, mantı, ticaretten iyi anladıkları, Erciyes Dağında kayak yapmak ve kümbetler şehri akıllara gelmektedir. Şehri keşfetmeye başladığımda tarihi mekânların korunduğunu, caddelerde bisiklet duraklarının olduğunu ve ana caddelerin temiz olduğunu gördüm. Gezi esnasında hatta belediye temizlik personelleri süpürge makineleriyle adım adım temizlediğini görünce şaşırdım. Kayseri’ye gideceğinizi pek yakın çevrenize bahsetmeyiniz. Çünkü herkes pastırma ve sucuk siparişi verecektir 🙂 O halde Mimar Sinan’ın memleketi olan Kayseri izlenimlerimi aktarmaya başlıyorum.
Gezilmesi Gereken Yerler
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin “Kültür Yolu” olarak hazırladığı “Kısa Tur” ve “Uzun Tur” rotaları bulunmaktadır. Zamanı olanlar Uzun Tur rotasını tercih edebilir. Yaklaşık 6 km’dir.
Kayseri Cumhuriyet Meydanı, Saat Kulesi ve Kayseri Kalesi
Şehrin kalbinde yer alan merkezi konumda olan Cumhuriyet Meydanından gezi programınızı başlatabilirsiniz. Eski Kayseri ve Yeni Kayseri bir arada olduğunu görüyoruz. Cumhuriyet Meydanı’nda Kayseri Kalesi ve Saat Kulesini ziyaret edebilirsiniz. Kalenin düz alana inşa edildiğini görünce mutlu oldum. Çünkü kaleler genelde hep yüksek noktalarda olduğundan kimi ziyaretçiler zirveye ulaşmadan vazgeçebiliyor. Tadilat olması sebebiyle sadece dışarıdan görebildim.
Saat Kulesinin içinde hediyelik eşya mağazası bulunmaktadır. Hatıra kalması adına ve koleksiyon yapmanız adına çeşitli ürünler bulunmaktadır. Ben Saat Kulesi ve Döner Kümbet minyatürü almıştım.
Gevher Nesibe Medresesi ve Şifahanesi (Selçuklu Uygarlığı Müzesi – Çifte Medrese)
Müzeyi iki bölüme ayırabiliriz. Bir bölümü Selçuklu Medeniyetinin uygarlığını ön plana çıkarmaktadır. Selçuklu Mimarisi, sanat, bilim, kıyafet vb. unsurlar bulunmaktadır. Bir diğer bölümde ise şifahiye özelliğini ön plana çıkarmaktadır. Bu bölümde de hastalıklar, tedavi yöntemleri ve araçları, ecza, su ve sağlık, müzik ve tedavi gibi unsurlar bulunmaktadır.
Kurşunlu Cami
Asıl adı Hacı Ahmet Paşa Cami olan bu cami, merkezi kubbesinin kurşunla kaplı olduğundan Kurşunlu Cami olarak anılmaktadır. Mimar Sinan Kayseri’ye 12 eser yapmış olmasına rağmen günümüze ulaşan tek eseri olma özelliğinden öneme sahiptir.
Kayseri Lisesi (Milli Mücadele Müzesi)
II. Abdülhamit döneminde Anadolu’da lise açılmasına karar verilmiştir. Bu şehirlerden biri olan Kayseri’ye “DERECE-İ ULA MEKTEB-İ MÜLKİYE İDADİSİ” açılır. Okul daha sonra “Kayseri Sultanisi” ismini alır.1915-1916 ve 1916-1917 eğitim-öğretim yıllarına ait kütük defterlerinde 10-11-12.sınıfların karşısında yer alan “Bu sene teşekkül itmemiştir” ifadesinden anlaşıldığı üzere Çanakkale Savaşı yıllarında okulumuz mezun verememiştir.Yunanlıların Ankara’ya kadar yaklaşması üzerine TBMM, 24 Temmuz 1921’de hükûmet merkezinin Kayseri’ye taşınmasına karar verir. Kayseri Sultanisi, TBMM toplantıları için hazır duruma getirilir; Meclis’in matbaa makineleri, evrakları Kayseri Sultanisine gönderilir ve okulun içinde Meclis kürsüsü oluşturulur. Ancak Sakarya Savaşı’nın kazanılması üzerine bu karardan vazgeçilir. 1921 yılında Ankara Sultanisi de Kayseri Sultanisi ile birleştirilerek Ankara Sultanisi, Kayseri’ye taşınır.
Kayseri Sultanisi, kurtuluş mücadelesinde öğrencileriyle üzerine düşen vazifeyi yapar. Okulun son sınıf öğrencileri eğitimlerini yarıda bırakıp gönüllü olarak cepheye giderler fakat geri dönemezler. Kayseri Lisesinin Milli Mücadele yıllarındaki mezuniyet defterinde : “Son sınıf talebeleri Sakarya Savaşı için cephede şehit düştüğünden bu öğretim yılında okul mezun verememiştir.” cümlesi yazılmıştır.
Tarihî değeri olan Liseden mezun olan insanların birçoğu yine tarihe yön veren isimler oldular. 8.Cumhurbaşkanımız Merhum Turgut Özal, 11.Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül Kayseri Lisesinden mezun olmuştur. Taner Yıldız (milletvekil-eski bakan) , Hulusi Akar (bakan), Korkut Özal (eski bakan), Mehmet Yazar (eski bakan), Sabahattin Çakmakoğlu (eski bakan), Sadettin Bilgiç (eski bakan), Osman Kavuncu (eski belediye başkanı), İhsan Ketin (bilim insanı), Jale Baysal (bilim insanı), Göksel Arsoy (sanatçı) gibi daha birçok devlet adamı, sanatçı ve bilim insanı okulun mezunları arasındadır
Döner Kümbet
Kayseri’deki Selçuklu dönemi ait eserlerinin en güzel örneklerinden biri olan bu türbe kitabesine göre Prenses Şah Cihan Hatun adına yaptırılmıştır. Çift başlı kartal, insan başlı ve kanatlı pars, aslan ve hayat ağacı figürleriyle süslüdür. 12 yüzeyli olması ve giriş kapısı yanlarındaki iki yüzey hariç diğer on yüzeyinin geometrik şekilleri ve taş işçiliği birbirine çok yakın olmasından dolayı halk arasında döner kümbet ismi verilmiştir.
Kayseri Garnizonu ve Hava Şehitliği
1946 yılında Hava Şehitliği ismiyle kurulan şehitlik, 1970 yılında Kayseri Garnizon Şehitliği olarak da kullanılmaya başlamıştır. Şehitlikte çeşitli tarihlerde görev başında şehit olan askerlerimizin mezarları bulunmaktadır. Şehitlerimizin ruhu şad olsun.
Seyid Burhanettin Mezarlığı ve Türbesi
9 sene Hz. Mevlana’ya hocalık yapan Hz. Seyid Burhanettin’e ait türbesi ve mezarlıklar bulunmaktadır.
Hunat Hatun Külliyesi
Alaeddin Keykubad’ın karısı, II. Keyhüsrev’in annesi Mahperi Hatun tarafından 1237-1246 yılları arasında yaptırılmıştır. Cami, medrese, türbe ve hamamdan oluşan bu külliye, gerek genel görünüşü, gerekse yapılış şekliyle Anadolu’da bulunan Selçuklu eserlerinin en güzel ve en önemli örneklerinden biridir.
Kayseri Arkeoloji Müzesi
Kayseri Herakles Lahdi, 1991 yılında bir inşaat kazısında, içi soyulmuş olarak Kayseri’de bulunmuş, yapılan incelemede Herakles Lahitlerinden biri olduğu anlaşılmıştır. Günümüzde Kayseri Arkeoloji Müzesi‘nde sergilenmektedir. Pamfilya tipi Frizli lahitler grubuna girmektedir. Üzerindeki işlenen tasvirlerin Tanrı Herakles’in gençliğinden yaşlılığına kadar gerçekleştirdiği 12 görev sırayla anlatılmaya çalışılmıştır.
KAYSERİ’DE NE YENİR & NEREDE YENİR
Kaşık-La Mantı Restoran
Kayseri’nin meşhur yemeği olan mantının tadına bakmak için sabırsızlanıyorum. Bildiğimiz mantılardan farklıdır. Bir kaşığa 40 tane mantı sığıyor. Restoran tercihi olarak Kaşık-La’yı tercih ettim ve memnun kaldığımı söyleyebilirim. Kayseri’de 36 çeşit mantının yapıldığını öğreniyorum. Zaman geçtikçe rekor haline gelmiş ve bir kaşığa 120 tane mantı sığdırmışlar.
Bereket Develi Cıvıklısı
Yöresel yemeklerden bir diğer meşhur olanı Develi Cıvıklı Pidesini Melikgazi’de yer alan Bereket Develi Cıvıklısında yedim. Pidenin yanında gelen ballı yoğurtla beraber yediğinizde tadına doyum olmuyor.
Kayseri Elmacıoğlu Et Lokantası
Kayseri’de yöresel yemekleri araştırırken Elmacıoğlu restorandın İskender’de iddaalı olduğunu gördüm. Şehre gelmişken son gün akşam yemeğimi Elmacıoğlu Ekspres’e gittim. Mekan ve İskender güzeldi. Yemek yiyebileceğiniz mekanlardan birisi olabilir.
KAYSERİ HEDİYELİK EŞYA
Kayseri’de sevdiklerinize veya kendine çeşitli hediyeler alabilirsiniz. Gittiğiniz şehirlerden koleksiyon veya hatıra kalması adına minyatür, magnet veya farklı hediyeler alıyorsanız tercihiniz Saat Kulesi olabilir.
Gıda olarak ise pastırma, sucuk, mantı ve tahinli pide alabilirsiniz. Kalenin yakınlarında istemediğiniz kadar pastırma satışı yapan mağazalar bulunmaktadır. Ayrıca Kayseri’de fırınlardan alabileceğiniz Tahinli Pideyi kesinlikle tavsiye ediyorum. Ben 1 tane tahinli pide aldığıma pişman olmuştum. Gerçekten yediğim en lezzetli tahinli pidelerin başında Kayseri gelmektedir.
Kayseri’de Ulaşım
Şehir Merkezinde Kültür Yolu rotasını yürüyerek gezme imkanınız bulunmaktadır. Topluma taşıma araçlarından belediye otobüslerini, tramvay hatlarını kullanabilirsiniz. Hatta bisiklet kiralayarak da gezebilirsiniz. Havaalanına Havaş veya Belediye Otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehir Merkezine 5 km uzaklıktadır.
Demiryolu ağı açışından ise Doğu Ekspresi, Erzurum Ekspresi, Erciyes Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi duraklarından olan Kayseri İstasyonuna gelebilirsiniz.
Otobüs ile yolculuk yapanlar için otogara gitmek için belediye otobüs servislerini kullanabilir. Şehir merkezinden otobüs terminali yaklaşık 9 km uzaklıktadır.
Kayseri’de Konaklama
Kayseri’de herkesin bütçesine göre konaklayabileceği oteller bulabilirsiniz. Genelde yaptığım gezilerde konaklamayı en ucuz olması adına uçuşum geç saatlerde ise havaalanı mescitlerinde kalıyorum. Sonraki gün ise Kamu Misafirhaneleri, Orduevi, Uygulamalı Turizm Otelleri, Üniversite Konuk Evlerini tercih ediyorum.
Sizlerde memur olmasanız bile birçok kamu misafirhanesinde sivil tarife üzerinden kalabilirsiniz. Ben Orduevinde kaldığımdan şanslıydım. Hem fiyat olarak hem de merkezi bir yerde olduğumdan ulaşım için her yere yakındım.
Kayseri’de Dost Ziyareti
Her gittiğim şehirde mutlaka tanıdığım kişileri ziyaret etmek isterim. Kayseri’de ise Trabzon’da 8. sınıfta Türkçe dersimize giren sevgili hocam Fatma Almaz KUMBASAR ile 12 yıl sonra tekrar bir araya geldik. Buluşmayı kırmadığı için kendisine ve ailesine çok teşekkür ederim 🙂
Kayseri’den Genel Görünüm
























